• 1011 Budapest, Vám utca 2, fsz. 2

NEM, VAGY CSAK KEVÉSBÉ ISMERT TÉNYEK AZ "ESZTRICH"-RŐL.

Mint az a bemutatkozásunkban is olvasható, az esztrichnek gyakran már a neve is gondot okoz. Bár a megrendelők és a kivitelezők szempontjából nem tartozik a fontos dolgok közé, mégis érdemes jelentését megelőzően néhány szót ejteni az eredetéről, fogalmáról, és a legfontosabbról, a száradási idő kiszámíthatatlanságáról.

Az esztrich eredete

A magyar szaknyelvbe a németből került át. Logikusnak tűnik, hogy német eredetű, pedig nem az. Teljes biztonsággal nem lehet tudni, hogy az ógörög ostrakon (cserép anyagú mozaik asztalka, illetve szavazócserép) vagy a latin astracum (útburkolat, flaszter) a forrás. 

Az estrich (ez a mai német írásmód) jelentése még német nyelvterületeken sem egységes. Svájcban a tetőtéri padlót nevezik így, az aljzatot Unterlagsboden- nek hívják. Azt is jó tudni, hogy nem terjedt el világszerte. Angol nyelvterületeken screed, vagy floor pavement, franciául chap, olaszul masetto a neve.

Magyarországon használatosak az estrich, esztrich, estrih, esztrih, estrik, esztrik írásmódok. Egyikről sem jelenthető ki, hogy az egyedüli helyes lenne, a fontos inkább az, hogy tudjuk, mit takar.

Az Esztrich műszaki fogalma

Mit jelent az esztrich szó a magyar műszaki nyelvben. 

Idézzük Az MSZ EN 13318-as szabványt, amely ezt írja:

 „Olyan egy vagy több rétegű esztrich habarcs, amelyet építéshelyszínen dolgoznak be, közvetlenül a fogadó felületre, vagy egy közbenső rétegre, vagy szigetelő rétegre, az alábbi célok megvalósításához:

 • meghatározott padlószint elérése,
 • fogadóréteg padlóburkolathoz,
 • kopóréteg (végleges padló).”

Az MSZ EN 13813 segít a további eligazodásban:

„Az alkalmazott kötőanyagtól függően ez az európai szabvány az esztrichekre az alábbi rövidítéseket alkalmazza:

 • CT = cementesztrich
 • CA = kalciumszulfát esztrich (ezt anhidrit, és gipszesztricként is szokták nevezni)
 • MA = magnéziumesztrich
 • AS = öntött aszfalt esztrich
 • SR = műgyanta esztrich”

Mint látható, ugyanazt a célt többféle kötőanyag alkalmazásával is elérhetjük. Az erre a célra alkalmas anyagok gyűjtőneve az ESZTRICH.

A műszakilag korrekt megnevezés tehát mindig a fajtára (kötőanyagra) utaló előnévvel együtt helyes. Hazánkban a felsorolásban írtak közül döntő többségben cementesztrichek készülnek, ezért ment át a szakzsargonba úgy az esztrich szó, hogy szinte mindig cementesztrichet értenek alatta.

Gyakran mondják rá, hogy aljzatbeton, ami még a szakemberek véleményét is megosztja, hogy helyes-e? Tulajdonképpen ez az elnevezés is helyes, hiszen a cementesztrich az anyagát tekintve kétségtelenül beton (homokos kavics, cement és víz esetleg adalékszer keveréke). A fent idézett szabványok azonban következetesen esztrich-habarcsról beszélnek.

A cementesztrich száradása

A cement kötőanyagú aljzat száradása, illetve a száradás bizonytalansága gyakori problémaforrás. Sokan, sokféleképpen vélekednek az esztrich száradásáról. Jó száradási feltételek mellett 4 cm-es rétegvastagságig egy hét/cm száradási idővel lehet számolni, tehát 28 nappal. Ez sem tekinthető azonban biztosnak, mert építéshelyen nem könnyű folyamatosan jó száradási feltételeket biztosítani. Mindenféle burkolatnál, de a melegburkolatoknál (PVC, linóleum, parketta, hajópadló, laminált padló) kiemelten fontos a nedvességmérés burkolás előtt. A hidegburkolatok kevésbé érzékenyek az aljzat nedvességére. Kerámia és kőburkolatokat már 3 CM %, melegburkolatokat azonban padlófűtés nélküli aljzatra 2 CM %, padlófűtéses aljzatnál 1,8 CM % maradék nedvességtartalom alatt szabad csak fektetni!

A maradék nedvességtartalom hiteles mérését CM mérőkészülékkel lehet elvégezni. Ennél az aljzat anyagából véséssel vett mintán végzik el a mérést, amely így pontosabb, megbízhatóbb eredményt ad, mint a roncsolásmentes mérést végző elektronikus eszközök. Ez utóbbiakkal a mérendő felület legnedvesebb helyét lehet könnyen behatárolni, ahol aztán a CM mérő készülékkel lehet pontosan megállapítani a maradék nedvességtartalmat.

A beton száradása nem időarányosan zajlik. Ezért a 4 cm fölötti rétegvastagságnál már irányértékként sem szabad figyelembe venni az egy hét/cm „szabályt”. 4 cm vastagság fölött a betonszáradás jelentősen lelassul. A száradás a rétegvastagság növekedésével még jó száradási feltételek esetén is egyre jobban lassul.

Van egy irányérték számítási módszer, amely tájékoztató információt nyújt arról, hogy adott rétegvastagságú cementesztrich jó száradási feltételek esetén hány nap elteltével érheti el a padlóburkoláshoz már megfelelő maradék nedvességtartalmat. Az egyszerű képlet a következő („h”-val a rétegvastagság cm-ben kifejezett értékét jelöljük): h2 x 1,6.

Három példa, amely szemlélteti a vastagság növekedésével egyre jobban lassuló száradást:

 • 52 x 1,6 = 40 nap (az 1 hét/cm-el számítva ez 35 nap lenne)
 • 62 x 1,6 = 57,6 nap (az 1 hét/cm-el számítva ez 42 nap lenne)
 • 72 x 1,6 = 78,4 nap (az 1 hét/cm-el számítva ez 49 nap lenne)

Ezt a számítási módszert nem szabad többnek tekinteni, mint ami, vagyis irányértéknek. Bekövetkeztére nem lehet teljes biztonsággal számítani, mert a száradás körülményei ilyen hosszú távon szinte biztos, hogy nem lesznek folyamatosan azonosak. Tudomásul kell vennünk, hogy a cementesztrich száradási ideje kiszámíthatatlan. A példákban számított időknek akár többszörösére is nyúlhat.

Lehet valamit tenni ez ellen a kiszámíthatatlanság ellen?

Természetesen lehet! Erre a célra fejlesztették ki a Contopp száradásgyorsító adalékszereket. Ezek segítségével megoldható a száradás gyorsítása néhány nap és két-három hét közé beállíthatóan, a megfelelő adalékszer alkalmazásával.

A burkolás pontosan tervezhetővé válik, időt és pénzt takaríthatunk meg a Contopp® szerekkel.

Keressen meg minket Önnek is szívesen segítünk!

Ha érdeklődik a száradás folyamata, vagy más esztrichtechnikai ismeretek iránt, olvassa el a cikk alatt található letölthető dokumentumokat is.

Letölthető esztrich információk

A CEMENTESZTRICH KÉSZÍTÉS SZABÁLYAI
Letöltés PDF formátumban
AZ ESZTRICH-KÉSZÍTÉS TECHNOLÓGIÁJA
Letöltés PDF formátumban
A CEMENTESZTRICHEK SZÁRADÁSA
Letöltés PDF formátumban
TÁJÉKOZTATÓ A CONTOPPOK HASZNÁLATÁRÓL
Letöltés PDF formátumban
TELJESÍTŐKÉPESSÉG A GYAKORLATBAN
Letöltés PDF formátumban
FELFŰTÉS ÉS VISSZAHŰTÉS
Letöltés PDF formátumban