• 1011 Budapest, Vám utca 2, fsz. 2

Beton kötésgyorsító (száradásgyorsító)

Mindenképpen szót kell ejtenünk mindjárt az elején arról, hogy gyakran szakmai ismeretek hiánya miatt az érdeklődők, néha még a szakemberek egy része is, keverik a fogalmakat. A kötési idő és a száradási idő különböző dolgok. Mivel ez nem közismert, elég gyakori, hogy sokan az esztrich száradási idejét összekeverik, illetve azonosítják a kötési idővel. Ez természetesen nem helytálló, hiszen a száradási és a kötési idő két különböző fogalom, a kettő teljesen más jelentéssel bír.
Vélhetően az okozza ezt a zavart a fogalmak között, hogy az átlagos ismeretekkel rendelkező építkező – és itt nincs szó lekezelésről, vagy bárki leértékeléséről – nem tudja, hogy az esztrich és a beton kötési (szilárdulási) ideje nem azonos a száradás idejével. Az esztrich (és a betonok) elméleti kötési ideje 28 nap. Ekkor szilárdsági értelemben kész. De 28 naposan az esztrichek az esetek túlnyomó többségében még nem szárazak.

A fogalmi zavarok elkerülése érdekében a szövegben szereplő beton kötésgyorsító szót száradásgyorsítóként kell értelmezni, amelyet zárójelben szerepeltetünk is. Azért használjuk a beton kötésgyorsító kifejezést, mert évtizedes tapasztalataink szerint a laikus érdeklődőink többsége, kötésgyorsító iránt érdeklődik, de száradásgyorsítóra gondol. Ez igazából a számunkra nem jelent gondot, hiszen a mögöttünk lévő szakmai múlt, szakmai tapasztalat már elegendő ahhoz, hogy megértsük, amit az ügyfél szeretne. Itt mindössze szeretnénk helyre tenni a fogalmakat.
A beton kötésgyorsító (száradásgyorsító) alkalmazása főként azért bír nagy jelentőséggel, mert általában az esztrichhel szemben támasztott legfontosabb követelmény a burkolható állapot minél hamarabbi elérése, és a burkolás talán legfontosabb előfeltétele a fogadó aljzat (esztrich) szárazsága. Persze van kivétel, de az esetek többségében ez a helyzet. Így aztán a beton kötésgyorsító (száradásgyorsító) nagyobb jelentőséggel bír, mint a kötés gyorsítása.

Mit old meg az esztrich kötésgyorsító (száradásgyorsító)?

A cementesztrich száradási ideje kiszámíthatatlan. Sok tényező befolyásolja, mint a hőmérséklet, a relatív páratartalom, az esztrich környezetében végzett más vizes technológiájú szakipari munkák (festés, vakolás, más betonozások), az időjárás, stb. A száradási idő hosszú hónapokra is elnyúlhat. Ezt a kiszámíthatatlan, bizonytalan időtartamot lehet a beton kötésgyorsító (száradásgyorsító) adalékszerek alkalmazásával lerövidíteni, beállítani. A burkolható állapotig tartó száradás idejét több hónapról néhány napra, vagy egy-két hétre lerövidítve, sok idő, és pénz megtakarítható!

A beton kötésgyorsító (száradásgyorsító) adalékszerek alkalmazásával kizárható a korábban kezelhetetlen, vagy csak igen drága módszerekkel kezelhető bizonytalan száradási idő.

Az esztrich kötésgyorsító (száradásgyorsító) alkalmazásával műszakilag kiváló, tervezhető időn belül burkolható esztrich készíthető.