• 1011 Budapest, Vám utca 2, fsz. 2

Nedvességmérés és száradási idő néhány szóban

A nedvességmérés azért fontos, mert az esztrich burkolást megelőző maradék nedvességtartalmának mérése mutatja meg azt, hogy alkalmas-e már burkolat fogadására. A túl magas nedvességtartalom károsíthatja a burkolatokat. Ez különösen igaz a párazáró tulajdonságú lágy melegburkolatokra (PVC, linóleum, gumi), de a legnagyobb kárt a faburkolatokban okozza. A hidegburkolatok, mint a kő, műkő, kerámia kevésbé érzékenyek.

A száradási idő kiszámíthatatlan, függ az esztrich összetételétől, annak vastagságától, valamint a burkolást megelőző környezeti körülményektől (hőmérséklettől, páratartalomtól) és a betonozást követő munkafolyamatoktól. Nincs olyan számítási módszer, amellyel pontosan ki lehet számítani a burkolhatóság idejét. Még az általános rétegvastagságok esetén is több hónapra elnyúlhat a burkolhatósági nedvességi érték elérése. Ezt az értéket CM%-nak nevezzük. Melegburkolatokat 2 CM % , padlófűtés esetén 1,8 CM % maradék nedvességtartalom mellett szabad csak fektetni. Hidegburkolatoknál már 3 CM% maradék nedvességtartalom mellett lehetséges a burkolás.

Mivel és hogyan történik a nedvességmérés, létezik-e pontos számítás?

A maradék nedvességtartalom hiteles mérését CM mérőkészülékkel lehet elvégezni. A mérés folyamán az elkészült esztrichből, véséssel a teljes keresztmetszetből mintát veszünk. Ezt a mintát egy nyomásmérő tartályba töltjük acélgolyókkal és kalcium-karbid ampullával. A betöltött anyagot erős rázással porrá őröljük az acélgolyók segítségével. A kalcium-karbid reakcióba lép az esztrichben lévő nedvességgel, acetilén gáz fejlődik, és ez nyomást eredményez, amit a mérőműszer már százalékban mutat. A nedvességmérés ezen módszere pontosabb, megbízhatóbb eredményt ad, mint a roncsolásmentes mérést végző elektronikus eszközök. Ez utóbbival a mérendő felület legnedvesebb helyét lehet könnyen behatárolni, ahol aztán a CM mérő készülékkel lehet pontosan megállapítani a maradék nedvességtartalmat.
Létezik ugyan egy irányérték számítási módszer, amely tájékoztató információt nyújt arról, hogy adott rétegvastagságú cementesztrich jó száradási feltételek esetén hány nap elteltével érheti el a padlóburkoláshoz már megfelelő maradék nedvességtartalmat, azonban ezt a számítási módszert sem szabad többnek tekinteni, mint ami, vagyis irányértéknek. Bekövetkeztére nem lehet teljes biztonsággal számítani, mert a száradás körülményei ilyen hosszú távon szinte biztos, hogy nem lesznek folyamatosan azonosak. Sokaknak biztosan rosszul fog esni, de tudomásul kell vennünk, hogy a cementesztrich száradási ideje kiszámíthatatlan. A nedvességmérés erősen ajánlott. Egy aljzat burkolása (főként melegburkolatok) előtt mindenképpen célszerű nedvességmérést végezni, a maradék nedvességtartalom okozta problémák elkerülése végett.

Száradásgyorsítóink alkalmazása esetén a tervezett burkolhatóság idején a nedvességmérés ingyenesen a rendelkezésükre áll, és a nedvességmérés eredményét jegyzőkönyvvel igazoljuk.