• 1011 Budapest, Vám utca 2, fsz. 2

Az esztrich egy speciális, vékony (általában 3-8 cm) vastagságú építményrész, ami a padlószerkezeti rétegrendben a burkolatok fogadó felülete. Szerepe lehet még szintkiegyenlítés, vagy akár végleges padló is, mint például a terazzo. Az építés helyszínén dolgozzák be közvetlenül a fogadószerkezetre, elválasztó rétegre, vagy hő/hangszigetelő rétegre.

Cementesztrich = speciális összetételű és rendeltetésű beton (szabványos neve: esztrichhabarcs).

A cementesztrich alkotórészei:

 • megfelelő minőségű cement
 • megfelelő szemcseösszetételű homok
 • keverővíz
 • szükség és igény szerint adalékszer (az elérni kívánt célnak megfelelően)

Erre a célra kifejleszett géppel keverik össze, ami jelentősen javítja az esztrich minőségét és a munka hatékonyságát. Készíthető betonkeverővel is, de ennek sem minősége sem hatékonysága nem vetekedhet az esztrichkeverő gépével. A kézi keverés alkalmatlan igazán jó minőségű esztrich készítésére.

Alkalmazható hideg, vagy melegburkolat alá, kiegyenlítő rétegként, valamint lehetővé teszi a hőszigetelő és hangszigetelő anyagok használatát is.

Három fektetési módja van:

 1. kötött vagy tapadó esztrich
  (az esztrichet közvetlenül a fogadófelületre, jellemzően vasbeton vagy betonlemezre fektetik tapadóhíd közbeiktatásával, ami gondoskodik az esztrich és a fogadófelület öszszekötéséről, tapadásáról)
 2. csúszórétegre fektetett esztrich
  (az esztrich és a fogadófelület közé valamilyen elválasztó réteget (általában PE fóliát) fektetnek, kifejezetten a két anyag öszszekötését meggátolandó, a külön mozgás, az egymáson elcsúszás lehetőségének biztosítására)
 3. úsztatott esztrich
  (a fogadófelület és az esztrich közé hő-, és/vagy hangszigetelő réteget valamint elválasztó fóliát helyeznek el. Az esztrich mintegy „úszik” a szigetelőrétegek tetején, és az elválasztó fólia meggátolja, hogy hozzákössön a szigetelőréteghez)

Az esztrichhez használt adalékszerek ugyan többletköltséget jelentenek, de a lényegesen magasabb minőség és az adalékszerek által nyújtotta különleges tulajdonságok révén hamar megtérülnek.

Ilyen célokhoz ajánljuk a KNOPP Contopp esztrich adalékszereket, és egyéb speciális termékeket.

A szokásos esztrichhel szemben az erre alkalmas adalékszerrel készített esztrich száradási ideje akár 4 napra is csökkenhet, az egyébként teljesen kiszámíthatatlan, akár hónapokra is elnyúló száradási idővel szemben.